Porada odnosnie PCP

Porada odnosnie PCP

Postprzez pwlmir » 27 lut 2015, o 14:17

Witam jak już pisałem w "przywitalcu" zamierzam kupić PCP. Generalnie wybór już padł na AA S400F Classic 4,5mm. Dotego luneta Leapers UTG 6-24x50, no i jakas butelka na powietrze. Kiedyś myślałem o zakupie At 44 i niewiele brakowało do zakupu, ale postanowiłem wybudować dom i tema się odłożył na później.
Teraz powrócił i jak już chce wydać nie małe pieniądze to na coś dobrze przemyślanego. Co do zastosowania to na początku rekreacja, a pózniej chciałbym spróbować swoich sił w HFT co z tego wyjdzie to nie wiem :) Może macie jakieś alternatywy dla mojego wyboru...
AA S400+ Hawke Sport HD 3-9x50

Grupa LFS

Re: Porada odnosnie PCP

Postprzez vickers82 » 28 lut 2015, o 10:40

W tej cenie to chyba nic lepszego nie wynajdziesz. Co prawda karabinek idealny nie jest ale fajny, składny i celny. W moim (jak i w wielu innych) ta "nieidealność" polegała na kiepskim mocowaniu lufy w bloku. Wystarczyło trącić lufą o cokolwiek i to wcale nie bardzo mocno i kolejne strzelanie można było od razu zaczynać od zerowania.
Rozwiązałem to w ten sposób że gość mi z mosiądzu dotoczył i podfrezował tuleję którą założyłem na lufę, docisnąłem ją do bloku i dokręciłem śrubkami. Zrobiło się to trochę sztywniejsze i ten mankament został praktycznie wyeliminowany. W nowych fabryka już dokłada to podparcie z tym że wg mnie jest ono ciut za krótkie żeby mogło "zabetonować" lufę tak żeby ani drgnęła.
Chyba że jeszcze można CZ200 w podobnej kasie znaleźć. Z tym że to karabin bardziej kobiecy/dziecięcy bo jest niewielkich rozmiarów ale wg mnie wad nie ma. I można go bez problemu na magazynek przerobić z tym że magazynki do tego sa koszmarnie drogie (coś ze 2 stówy).
Jakbyś kiedyś chciał wpaść na jakieś strzelanie to daj znać to weźmiemy i s400 i CZ200 to sobie obejrzysz i przemyślisz co Ci bardziej odpowiada. Mogę też i AT44 wziąć, bo Walther to obowiązkowo będzie ;)
A i co do lupki to nie najlepszy wybór. Wielka, ciężka i średniej jakości szkła. W cenie nówki tego Leapersa można spokojnie używanego DOTa znaleźć a to już półka wyżej niż leapers.
No i obiektyw 50 trochę wielki i paralaksa będzie dawała znać o sobie. Ja bym w tej cenie szukał używki właśnie DOTa ew. może jakiegoś Vortexa. Powiększeniami Leapersowymi się nie sugeruj bo na max. powiększeniu prawdopodobnie niewiele zobaczysz bo w lunecie zrobi się mleko.
Więcej o tej lupce może powiedzieć Nabuchodonozor bo miał ją w swoich zbiorach i wie co to za cudo :)

Postprzez pawlaczyskis » 28 lut 2015, o 19:28

Vickers mnie wyprzedził, bo też o Czeszce miałem pisać. Mały, ale wdzięczny karabinek. Co do lunety to jeżeli w ogóle bierzesz pod uwagę używkę to duży DOT :)
CEL BEZ PLANU JEST TYLKO ŻYCZENIEM
VIS ZAMOŚĆ <3
Gość od pistoletów ;) - PPN, PD, PCZ, PSP
http://www.SerwisWiatrowy.pl

Grupa LFS

Postprzez vickers82 » 28 lut 2015, o 20:18

Ew. trochę tańszy ale z większą ilością klików regulacyjnych mały DOT.
Chyba że jeszcze DOT FFP z siatką Yara. Mam taki obecnie i uważam że jest całkiem fajny. Może ciut przekombinowana siatka, ale jakoś lepiej mi się tym celuje niż mildotem. Łatwiej brać poprawki i przy 0 na ok.30m na 100m strzelam bez klikania wieżami przy V=240m/s na zwyklym exactcie :)
Żeby nie było, mam i dużego DOTa, siedzi on teraz na CZ i używa go Karolka ale zanim kupiłem FFP był to mój główny celownik i w porównaniu do Leapersa mini (takie porównanie bo tylko takiego Lepka mam) to jest niebo a ziemia.
No i co najważniejsze, DOTy są made in Japan. Ile w tym prawdy cieżko stwierdzić, fakt faktem że taki napis wytłoczony na korpusie lunety jest i co do jakości wykonania to nie ma się bardzo do czego przyczepić :)

Postprzez pawlaczyskis » 1 mar 2015, o 13:38

A i obraz jest po przesiadce z niższej półki - "o ku&^a!" :D ;)
VIS ZAMOŚĆ <3

Postprzez pwlmir » 2 mar 2015, o 13:18

W kwestii karabinka to zostanę przy S400. myślałem o cz200 ale wygląd trochę nie bardzo. Sprzęt powinien też oko cieszyć :).
Problem z podjęciem decyzji mam z lunetą. Macie racje odnośnie UTG poszperałem tu i tam i podobne opinie. Średnica obiektywu to też chyba przesadzony przeze mnie rozmiar, 44 to chyba max. Z racji tego że zawodowo sparzyłem się parę razy kupując używane "graty", jestem raczej zwolennikiem kupowania nowych, ale to czas pokaże.
Powiedzcie czy lepiej kupić butle, czy pompkę? Do tankowania butli mam jakieś znajomości w Straży wiec może udało by się za darmochę nabić :), pompka znów daje niezależność. nie wiem jak z jakością powietrza z tych źródeł które lepsze dla "zdrowia" karabinka?

Co do wypadu na strzelanko to teraz mam sporo robót wyjazdowych i ciężko będzie. Ale chęci są duże!!

Grupa LFS

Postprzez vickers82 » 2 mar 2015, o 16:37

CZ w wersji hunter nie odbiega bardzo wyglądem od s400 może tyle że ma niższą bakę i nie ma ryflowań na osadzie które są nawet ładne.
Jeśli używkę kupujesz od "pewniaka" to nie masz się czego bać.
Ja praktycznie wszystko co mam to używki z tym że zakupy robiłem u właśnie takich "pewniaków" i nie sparzyłem się ani razu (odpukać).
Jeśli masz chody w straży to bierz butlę. Pompka to niezależność ale omachać się trzeba to raz, dwa to teraz za cenę pompki można wyrwać już butlę 6l, a trzy to dopóki nie masz regulatora to można pompować pompką i raz na ile zawór przeczyścić, ale przy regulatorze powietrze z pompki to wyrok śmierci w niedługim czasie na niego.
Bo fakt faktem ale mimo tych całych filtrów powietrze z pompki nie jest najwyższej jakości i regulator może prędko szlag trafić jak już będzie. Mówię to pod kątem regulatora do Walthera do którego części zamienne nie są tanie.
Strażacy takim powietrzem oddychają także musi być ono najwyższej jakości i syfu w karabinku nie narobi. Sam się pompuję u strażaka i do tej pory nie miałem obiekcji (odpukać).

Postprzez pwlmir » 3 mar 2015, o 12:20

A lunetka Hawke seria Varmit? ok 300 zł mniej. Paralaksa z boku gabarytowo prawie to samo. Ale jak z obrazem?

Postprzez pawlaczyskis » 3 mar 2015, o 15:07

Wolał bym dozbierać te 300zł nawet za cenę odciągnięcia w czasie zakupu...
VIS ZAMOŚĆ <3

Postprzez Staszek 83 » 3 mar 2015, o 15:58

Nie wiem jaki masz budżet na zakupy, ale na twoim miejscu pomyślał bym nad tym karabinkiem: http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=127961

Postprzez pwlmir » 3 mar 2015, o 17:10

Budżet zawsze jest za mały a wydatki zaduze. A na iweb jestem za krótko i nie mogę przeglądać ofert. Cóż to za oferta jeśli możecie ja streścić byłbym wdzięczny.

Postprzez Staszek 83 » 3 mar 2015, o 17:38

Postprzez pwlmir » 3 mar 2015, o 20:19

ooo kolego ładna rzecz. ile to cacko?
na i webie zostało mi 2 tyg do końca "okresu przejściwego" narazie nie mam możliwości przeglądania i zakupu karabinka od ewentualnych "pewniaków" :/

Postprzez Staszek 83 » 3 mar 2015, o 21:49

Wklejam treść z ogłoszeni:
Sprzedam DAYSTATE MK3 FT-R w kalibrze 0.177

https://picasaweb.google.com/1136671833 ... tateMK3FTR

Karabin został kupiony w Kolterze 10 grudnia 2011r. Używany bardzo bardzo rzadko.
Najczęściej strzelałem z HW100 a teraz przesiadłem się na Challenge'a.

Osada olejowana.
Elektronika zmodyfikowana przez Radecka (dodatkowa płytka do regulacji.

W cenie kupujący otrzyma:

- karabin Daystate MK3 FT-R
- elektronikę Radecka
- olejowaną osadę z pięknie usłojonego orzecha
- tackę jedno-strzałową
- nową ładowarkę do baterii Radecka
- nową zapasową baterię Radecka
- końcówkę do ładowania
- zestaw zapasowych oringów do karabinu
- zestaw dodatkowych oringów do baki policzkowej
- komplet kluczyków do karabinu
- fakturę zakupu karabinu, prospekt i płytę dołączoną do karabinu
- oryginalny karton

Cena to 2900 zł.

Tu masz kontakt do sprzedającego: http://bron.iweb.pl/profile.php?mode=vi ... le&u=28867

Pytałem o budżet na sprzęt bo lepiej kupić dobry karabinek (nawet używany) i gorszą optykę na start niż na odwrót.

Postprzez pwlmir » 3 mar 2015, o 23:55

Miało być 3500 z lupką i butlą ale... prześpię się z tym, przelicze... :) wielkie dzięki...

Następna strona
meble kuchenne warszawa ceny

Powrót do Karabinki