taki sam śrut -różne wyniki na chrono
• Strona 2 z 2 • 1, 2
- Zagorek
- Grupa LFS
-
Re: taki sam śrut -różne wyniki na chrono
Andrzejku zawsze tak robię, że strzelam kilka serii na 26m i jak skupienie jest ok to biorę. Potem sprawdzam jak jest okazja czy trajektoria jest taka sama jak z poprzedniego śrutu na 30, 35 i 40m po kilka strzałów. Jak jechałem na zawody to wówczas z tej paczki ważyłem kilkadziesiąt sztuk i odrzucałem bardzo odstające od wagi. Jak SW był na starym miejscu to brałem paczkę śrutu, strzelałem serię lub dwie i jak była ok to kupowałem kilka paczek. Sprawdzałem na tarczy i jeśli by zrobić jak Ty, że podzielić na kilka kupek po bliskiej sobie wadze to skupienie zawsze będzie ok w danej grupie ale punkt trafienia z najcięższej i najlżejszej wagi będzie inny oczywiście pod warunkiem, że śrut z tej paczki pasuje lufie. Jak nie podzielisz na grupy to jak się trafi skrajnie ciężki lub leki to różnica jest spora w opadzie na dalekich dystansach nawet przy śrucie dobranym.
BMK 40, Steyr EVO 10
Jeśli nie uwierzysz w to, że możesz wygrać, przegrasz zanim zaczniesz
- yaro
Jorguś napisał(a):Dla mnie wniosek jest jeden; sprzedać wagę strzelać tym śrutem prosto z pudełka,
Od kilkudziesięciu lat to samo powtarzam, nigdy nie strzelałem na zawodach ważonym śrutem i co zepsułem to zwykle sam (kilka razy na kilkadziesiąt zawiódł karabinek bo za długo poleżał nieużywany lub ktoś się pobawił celownikiem a ja nie sprawdziłem).
- rafhie
- Grupa LFS
-
Znalazlem na Alle coś takiego "Śrut JSB Exact Express Premium 4.52mm 200szt" po ok 47zł. Selekcjonowane z dokładnością do 0.001g . Skoro z pudełka 500szt po ważeniu zostaje Wam 50szt to moze warto mieć i taki zestaw choćby na same zawody.
- Jabu
-
Podobno to fąfastyczny śrut, przynajmniej Janusz Pelucha tak mi zachwalał. Tylko wtedy pasowałoby też trenować takim śrutem. IMVHO strzelać sobie z jakiegoś innego śrutu na co dzień a tylko na zawody aplikować premium to nie jest dobra droga. Ja na pewno będę ważył zwykłego exacta niedługo, a już przed zawodami to na bank, więc sam się przekonam czy faktycznie tylko 10% zostaje.
- rafhie
- Grupa LFS
-
Przez ostatnie dwa dni w szesciu podejsciach wystrzelilem prawie paczke exacta 4,52 5,47g na ok 26m. Generalnie wczesniej strzelalem expressem czyli 0,51g. Co ważne w moim przypadku puls w miarę ok. Efekt jest taki ze na expressie nawet na zero range w kuklówce miałem "skupienie" przy wysokim pulsie. Teraz na 40sci tarcz ze 3/4 to rozsiew ok 4cm czyli jednym slowem tragedia. Zmierzyłem 5szt na chrono. Wyszło od 240 do 245 m/s. Obstawiam ze to pewnie ze mną coś się porobiło ale pytanie też czy to możliwe że moje HW poprostu nie toleruje tego konkretnego śrutu
?
- Zagorek
- Grupa LFS
-
Rozbieżność 2,5m/s od średniej to nie jest jeszcze tragedia i nie powinno to skutkować aż takim siewnikiem. Tak możliwe, że ta paczka źle u Ciebie lata ale nie każdy exact 4,52. Pomiędzy poszczególnymi paczkami/matrycami miałem 8m/s rozbieżności. Licz się z tym, że inna paczka express-a nie musi tak pasować jak ta z której strzelałeś.
BMK 40, Steyr EVO 10
• Strona 2 z 2 • 1, 2