Podświetlenie krzyża

Grupa LFS

Podświetlenie krzyża

Postprzez Rakollo » 6 gru 2017, o 09:56

Witam. Dziś kilka zdań ode mnie po ostatnim strzelaniu Mikołajkowym w Nowej Dębie. Ci co byli wiedzą z czym wiąże się strzelanie w grudniu a zwłaszcza w lesie. Fajny klimat, drzewa ;) i niestety szybko zapadający zmrok. I wtedy zaczynają się lekkie problemy z dokładnym widzeniem celu, zwłaszcza ukrytego w pomieszczeniu :O ( stanowisko 1 w korytarzu) Pod koniec strzelania był problem z widocznością figurek :~~ Ale od 3 stanowiska włączyłem podświetlenie krzyża w optyce i muszę powiedzieć, że efekt przeszedł moje oczekiwania. Oczywiście nie poprawia to widoczności figurek ale widać znakomicie krzyż na tle figurki a to już daje naprawdę dużo. Na pewno planując kupno innej optyki będę zwracał uwagę na ewentualną możliwość wyboru modelu z podświetleniem. A jakie są wasze doświadczenia w tym względzie??

Grupa LFS

Re: Podświetlenie krzyża

Postprzez Zagorek » 6 gru 2017, o 10:01

Mi osobiście przeszkadza a jak już to musi być bardzo delikatny. Na zawodach możesz używać ale jak włączysz przed rozpoczęciem i do końca zawodów. Cienki krzyż i sam krzyż bez bocznych odblasków na tubusie ujdzie. Uważam, że lepsze są krzyże które same w sobie w ciemnym zmieniają kolor na delikatnie złoty (np. Hawke)
BMK 40, Steyr EVO 10
Jeśli nie uwierzysz w to, że możesz wygrać, przegrasz zanim zaczniesz

Grupa LFS

Postprzez Rakollo » 6 gru 2017, o 10:11

A widzisz, o tym, że podświetlenie krzyża można włączyć ale przed zawodami nie wiedziałem. Popełniłem tym samym karygodny błąd (wielbłąd) :oops: Ale obiecuje poprawę. W tej lunecie którą od ciebie mamy jest cieniutki krzyż ( taki lubię) i delkatne podświetlenie z regulacją 5-cio stopniowa wiec mozna ustawić tak jak pasuje.
I znowu czegoś się dowiedziałem :-D

Grupa LFS

Postprzez Zagorek » 6 gru 2017, o 10:44

Akurat ten jest sam środek podświetlony i cienki oraz duża skala jasności. Wszelkie nastawy lunety w tym podświetlenie niezmienne od początku do końca. Bardziej przydatne podświetlenie w ostrym słońcu jak dla mnie. Również dobre na ostrym słońcu w zimie na tle skrzącego śniegu. Problem właśnie w tym, że na pojedynczych celach przydatne a włączone cały czas. A stanowisko nr 1 w Nowej Dębie to ekstremalne było i wystarczy zobaczyć jaka na nim była skuteczność. Osiem osób z całych zawodów dało radę komplet tam zrobić.
BMK 40, Steyr EVO 10

Postprzez Łeza » 6 gru 2017, o 11:07

Nie mam podświetlania i nie miałem okazji z taką lupką jakoś więcej postrzelać. Wydaje mi się że mi to by raczej przeszkadzało.

Grupa LFS

Postprzez Bensa » 6 gru 2017, o 11:24

Podświetlenie w lupie mam, ale jeszcze z niego nie korzystałem. Muszę kiedyś spróbować (ale nie na zawodach).
Ostatnio edytowano 6 gru 2017, o 11:32 przez Bensa, łącznie edytowano 1 raz
AA S400 + Vortex Crossfire II 6-18x44,
Hammerli 480,
HW40 + Walther 2x20,
SHARP INNOVA 1210 + DOE 6x32 S AO MD.

Grupa LFS

Postprzez Cyranek9 » 6 gru 2017, o 11:25

Witam serdecznie
No a jak ja kupowałem swoją pierwszą lunete to jaj zapytałem Dawida o podswietlenie krzyża to powiedział mi ze to w zasadzie tylko bajer i kolejna rzecz która może się popsuć
Hatsan 90, HW97k, HW40, kiepski awatar i uszczypliwy komentarz

Grupa LFS

Postprzez Bensa » 6 gru 2017, o 11:31

Bo zasadniczo tak jest.
Na zawody jeżeli włączysz, to na całe, a na większości stanowisk raczej będzie przeszkadzało, czyli z reguły lepiej nie, więc jednak raczej bajer, bez którego można się obyć.
AA S400 + Vortex Crossfire II 6-18x44,
Hammerli 480,
HW40 + Walther 2x20,
SHARP INNOVA 1210 + DOE 6x32 S AO MD.

Grupa LFS

Postprzez Rakollo » 6 gru 2017, o 11:45

No może z wyjątkiem nocnego HFT? Tam mogłoby sie przydać. Poza tym wszystko może się zepsuć. Jeżeli w profesjonalnych IOR'ach tez wstawiają podświetlenie to chyba nie dla bajeru. Przydaje się tylko oczywiście nie zawsze. Przecież to opcja jest ;) Ja jestem z tej możliwości zadowolony i tyle w temacie :twisted: :D :D

Grupa LFS

Postprzez Zagorek » 6 gru 2017, o 11:53

Drodzy państwo mylicie dwie sprawy. Przydatność w HFT a w ogóle. Jest to zbędny dodatek do strzelania, trenowania, zawodów HFT. Lepiej ćwiczyć z nastawami jakie będą używane na zawodach. Jak używana jeszcze do rekreacji to niech będzie tylko jak dodatkowe koszty to trzeba rozważyć. To samo dotyczy powiększeń. Zastosowanie, cena, indywidualne upodobania. Na NHFT zbędne bo figurki oświetlone lepiej niż w słoneczny dzień.
BMK 40, Steyr EVO 10

Postprzez Łeza » 6 gru 2017, o 12:55

Zagorek napisał(a): Jest to zbędny dodatek do strzelania, trenowania, zawodów HFT.

No ale mówisz tu ze swojej perspektywy, może akurat komuś podpasuje strzelanie cały czas na podświetleniu ;)
Chociaż póki co nie spotkałem na zawodach takiej osoby.

Grupa LFS

Postprzez Zagorek » 6 gru 2017, o 13:25

No i Adam sam stwierdziłeś i sobie odpowiedziałeś :-D Oczywiście, że z mojej perspektywy ale
Łeza napisał(a):Chociaż póki co nie spotkałem na zawodach takiej osoby.
- przypadek, nie sądzę. Gapienie się w światło po prostu męczy i psuje oczy, co innego pojedynczy strzał np. na polowaniu. No i pamiętajmy, że 99% naszych lunet nie jest wyprodukowana typowo pod wiatrówki i HFT dlatego zasadniczo paralaksa jest ustawiana na około 100 yardów a my dobieramy do naszych potrzeb lunety taktyczne czy myśliwskie.
BMK 40, Steyr EVO 10

Grupa LFS

Postprzez Rakollo » 6 gru 2017, o 15:28

A mnie się ten bajer podoba i bedę używał :D I włożyłem fajny kij w mrowisko :twisted: :twisted:

Grupa LFS

Postprzez Zagorek » 6 gru 2017, o 15:50

Absolutnie nie neguję używania podświetlenia!!! Gdyby to był tylko bajer to nikt w poważnych lupach by go nie wymyślił i stosował. Ja odnoszę się tylko do HFT. Jarek włącz podświetlenie i strzel 40 razy a sprawdzisz czy oczy po prostu nie bolą i nie fiksują. Nie mam pojęcia jaki będzie efekt dlatego to nie uszczypliwość tylko faktyczna prośba o test. Kolejna sprawa to włącz podświetlenie i zostaw na kilka godzin i sprawdź baterię. Kolejna sprawa to co jak w trakcie zawodów padnie bateria czy padnie po prostu podświetlenie. Zgodnie z regulaminem będziesz strzelał ze zmienionymi nastawami. Reasumując. Myślę, że więcej minusów niż plusów ale to nie znaczy że plusów nie ma. Dokładnie to samo z powiększeniem jak pisałem. Ja mam specjalnie zmienne choć używam stałego i nawet mam zaklejone aby się nie zmieniło. Jednak zmienne powiększenie jest o wiele bardziej przydatne. Strzelanie rekreacyjne, tarczowe, podglądanie przestrzelin na większym powiększeniu (ewentualnie sąsiadki :twisted: ), sylwetki, zmiana poprawek powiększeniem itd. Też nie używane podczas zawodów ale już w treningu przydatne. I tu zdecydowanie więcej plusów niż minusów.
Ps.: I nie jest to kij w mrowisko tylko z tego można się wiele dowiedzieć. Takie dyskusje są bardzo potrzebna (oby nie kłótnie). Z tej wynika np. kwestia regulaminowa a to ważne.
BMK 40, Steyr EVO 10

Grupa LFS

Postprzez Cyranek9 » 6 gru 2017, o 15:58

A jak już wiemy czy potrzebne czy nie to bardziej nie potrzebne zielone czy czerwone podswietlenie?
:evil: :twisted: :lol: 8-) :D
Hatsan 90, HW97k, HW40, kiepski awatar i uszczypliwy komentarz

Następna strona
meble kuchenne warszawa ceny

Powrót do Optyka