taki sam śrut -różne wyniki na chrono

Grupa LFS

taki sam śrut -różne wyniki na chrono

Postprzez rycho941 » 30 kwi 2021, o 06:50

Nabyłem w śrut.pl expresa 4.52.jako że miałem jeszcze trochę z poprzednich zakupów zamaniło mi się sprawdzić na chono bo ostatnio w Kaznowie -aaa tam-szkoda gadać.
Wyniki na wcześniej nabytym to średnia 248 + - do 1,5m.
Na nowym 243 + -2-3 i skrajnie pojedyncze strzały 239-245m/s.
Śruty w obu przypadkach brane prosto z pudełka .niczym nie smarowane.nie myte.
Co o tym myślicie?
Wygląda na to że jakość z marką chyba się zaczyna nieźle rozjeżdżać :evil:

Grupa LFS

Re: taki sam śrut -różne wyniki na chrono

Postprzez Zagorek » 30 kwi 2021, o 07:19

Tomek Wróbelek z Wawy strzelał (FT) od lat z express-a i ostatnio prawie poszło na norze z Dawidem o serwis karabinka, że źle zrobiony a okazało się, że śrut beznadziejny. Też zawsze strzelał express-em prosto z pudełka bo on jedyny z exact-ów trzymał wysoki poziom i powtarzalność.
Nie bez powodu jak pisałem i mówiłem ostatnio przesiadam się na chińczyka jak tylko testy pójdą przyzwoicie.
BMK 40, Steyr EVO 10
Jeśli nie uwierzysz w to, że możesz wygrać, przegrasz zanim zaczniesz

Postprzez Jabu » 30 kwi 2021, o 08:54

Ważenie jest konieczne. Niestety.

Grupa LFS

Postprzez rycho941 » 30 kwi 2021, o 09:01

Zagorek napisał(a): on jedyny z exact-ów trzymał wysoki poziom i powtarzalność.

Chinol cenowo nie różni się za bardzo od HN-(nie jestem na bieżąco) ale z mojej plujki QYS domed 0,55 lata dość wolno bo tylko223m/s.
Zobaczę jeszcze co będzie się dziać po wyczyszczeniu lufy -nie czyszczona od ponad roku-może już czas .
A HN-a jeszcze nie próbowałem -ale jako że expresa kupiłem dwie paczki to muszę coś z nim zrobić-Krzychu jak by co to nie potrzebujesz ołowiu na ciężarki do wędek. :lol:

Grupa LFS

Postprzez MattGG » 30 kwi 2021, o 20:29

Przeważenie i odebranie jakiejś konkretnej wagi z exactów to prawdziwe wyzwanie. Ostatnio mi paczki zabrakło na odebranie 50szt w dość sporych widełkach wagowych.

Grupa LFS

Postprzez Zagorek » 1 maja 2021, o 12:21

Chcę chińczyka dlatego, że dobrze trzyma wagę a mi się nie chce bawić w żadne mycia czy ważenia. Jest cięższy więc wolniejszy od exact-a ale stabilny. Ma również inną trajektorię niż exact i na dystansie do 30m jest bardzo dobrze ale zdecydują testy na dalszych bo to ma znaczenie. Wolałbym exact-a ale jest coraz większy problem. Po odebraniu karabinka z serwisu przetestuję śrut jaki mam od Jorgusia i jeśli będzie dobry to będę miał kolejny rok (a raczej dwa) z głowy.
BMK 40, Steyr EVO 10

Grupa LFS

Postprzez rycho941 » 1 maja 2021, o 14:55

Jeśli nie bawisz się w ważenia to skąd wiesz że trzyma wagę-z beżowego? :D

Postprzez Jabu » 1 maja 2021, o 15:14

MattGG napisał(a):Przeważenie i odebranie jakiejś konkretnej wagi z exactów to prawdziwe wyzwanie. Ostatnio mi paczki zabrakło na odebranie 50szt w dość sporych widełkach wagowych.

Co ty mówisz? Ja ważę exacta od ponad roku, nie wydaje mi się żeby odpadało go więcej niż 10%. Stosuje widełki wagowe +/-0,005 grama.

Grupa LFS

Postprzez rycho941 » 1 maja 2021, o 15:37

Jabu napisał(a):
MattGG napisał(a):Przeważenie i odebranie jakiejś konkretnej wagi z exactów to prawdziwe wyzwanie. Ostatnio mi paczki zabrakło na odebranie 50szt w dość sporych widełkach wagowych.

Co ty mówisz? Ja ważę exacta od ponad roku, nie wydaje mi się żeby odpadało go więcej niż 10%. Stosuje widełki wagowe +/-0,005 grama.

Ja wprawdzie nie ważę -to może mnie oświeć -skąd się biorą takie różnice w prędkości i rozrzucie prędkości między jedną a drugą paczką teoretycznie identycznego śrutu-wcześniej tego nie zauważyłem .
A może trafiłem jakąś paczkę ze zmiotków-ale jako że nabyłem dwie to sprawdzę jeszcze drugą z tych co teraz kupiłem. Matryca jest ta sama więc
porównam do tej wcześniejszej .

Postprzez Jabu » 1 maja 2021, o 16:06

W sumie śrut który mam do hw kupowałem już dawno, może jeszcze w 2019 i tylko o tym mogę się wypowiedzieć (niestety już się kończy, może jeszcze z jedno strzelanie z niego obskoczę). Ten, który kupiłem teraz do LG300 ważony nie był, na chrono też nim nie strzelałem, ale raczej dobrze lata, skupienie wychodzi jak to na waltherze. Może obecne wypusty są dużo gorsze niż te sprzed dwóch lat.

Grupa LFS

Postprzez Zagorek » 2 maja 2021, o 08:27

Jacek właśnie w tych nowszych jest problem z trzymaniem wagi także w expessie. Dawid z Jadzią oraz ja sprawdziliśmy jedną z partii śrutu i faktycznie z paczki zostało mi zaledwie kilkadziesiąt sztuk z 500 szt. w przedziale 0,542 - 0,552. Mam paczkę od Jorgusia przywiezioną z fabryki i z ciekawości przeważę trochę i napiszę.
BMK 40, Steyr EVO 10

Grupa LFS

Postprzez Zagorek » 2 maja 2021, o 08:41

rycho941 napisał(a):Jeśli nie bawisz się w ważenia to skąd wiesz że trzyma wagę-z beżowego? :D

Bo mam i ważyłem wszystkie rodzaje a poza tym strzela z niego od 2 lat Dawid Dyrcz i zawsze waży. Nie ważę aby wybierać z całej paczki tylko jak przeważę ze 30szt z paczki i nie ma mega odskoków to cała paczka nadaje się do strzelania.
BMK 40, Steyr EVO 10

Grupa LFS

Postprzez MattGG » 2 maja 2021, o 09:44

Zagorek napisał(a):
rycho941 napisał(a):Jeśli nie bawisz się w ważenia to skąd wiesz że trzyma wagę-z beżowego? :D

Bo mam i ważyłem wszystkie rodzaje a poza tym strzela z niego od 2 lat Dawid Dyrcz i zawsze waży. Nie ważę aby wybierać z całej paczki tylko jak przeważę ze 30szt z paczki i nie ma mega odskoków to cała paczka nadaje się do strzelania.

Przepatrzyłem tego QYS'a i cenowo jest to dość podobna półka do exacta. Zastanawiam się nad różnica między Streamlined a Domed bo na zdjęciach wyglądają bardzo podobnie. Różnice które wyłapałem to chyba jedynie nazwa.

Grupa LFS

Postprzez rycho941 » 2 maja 2021, o 11:29

Streamlined to takie coś pośredniego między typowym szpicem a domedem-taki nieco zaokrąglony szpic.

Grupa LFS

Postprzez Jorguś » 2 maja 2021, o 15:12

Zagorek napisał(a):

Nie ważę aby wybierać z całej paczki tylko jak przeważę ze 30szt z paczki i nie ma mega odskoków to cała paczka nadaje się do strzelania.

Co nazywasz odskokami? I co te odskoki powodują?
Do tej pory także ważyłem i na zawody brałem jeden przedział wagowy aby wykluczyć ,,odskoki,,
Ale żeby ważyć to według mnie śrut powinien robić skupienie niezależnie od wagi, to podstawa do dalszych czarów na śrucie.
Śrut jaki dostałeś do testów ode mnie raczej odrzucisz, gdy go zaczniesz najpierw ważyć a dopiero potem strzelać (nie spełni Twoich norm). Ta matryca daje ogromny przedział wagowy, przeważyłem około 100 szt i dla mie to też był szok.
Zakres to 0,532 do 0,567, a więc bardzo duży, i brak w zasadzie jakiegoś środka z przewagą ilościową jak to przeważnie jest w okolicach 0,547, może ten środek pokaże się po przeważeniu całej paczki.
Ja wziąłem po jednym śrucie od najlżejszego do najcięższego czyli w sumie 35 śrutów i strzeliłem serię u siebie na hali. Temperatura 16 stopni, żadnych przeciągów, odległość 46 metrów, pozycja siedząca przy stoliku benchrest, dwie poduszki pod karabinkiem duża X z przodu i Miki pod kolbą. Przestrzeliny przykryłem złotówką, średnica złotówki to 23 milimetry.
Dla mnie wniosek jest jeden; sprzedać wagę strzelać tym śrutem prosto z pudełka, o przepraszam z nowego Pellet Poucha który lada dzień powinien przyjść od Piotrka - Unkasa http://www.23hq.com/23/slideshow-inline ... d=20279577
Gdy śrut jest wyciśnięty na matrycy osiowo i lata po lini prostej (paraboli) a nie kręci bączki, to wchodzi w każdą kilzonę niezależnie od tego na jakim dystansie jest ustawiona.
Dopiero teraz można robić testy poważonego śrutu i sprawdzać jaka waga daje najlepsze skupienie i przykładowo 10 strzałów na dystansie 46 m da się zasłonić jednogroszówką, ale mnie już się nie chce, szkoda czasu.
SKŁADAK, system Steyr LG 110 FT, lufa Anschutz, osada FWB-800, stopka MEC free position, spust MEC trigger II, grip, palmrest, baka- RINK, optyka - Viper PST II 3-15x44 FFP EBR 2C. FWB P44

Następna strona
meble kuchenne warszawa ceny

Powrót do Karabinki